Lacul Scropoasa

10:07 a.m. Robert Mocanu 14 Comments


GPS:
45° 18' 41''  25° 25' 9''

Hartă:

Acces auto:
DN 71 Sinaia-Târgoviște (calitate: bună spre foarte bună), apoi fie:

Ruta I   DJ 713 Cabana Cuibul Dorului - Șaua Dichiu - Cabana Babele (calitate: forestier, foarte foarte prost întreținut și dificil) până în Șaua Dichiu apoi Drum forestier (calitate: asemănător DJ 713), apoi pe DJ 714 (calitate: drum forestier, destul de bine întreținut) spre Moroeni și apoi pe Drum forestier (calitate: șleauri, noroi dacă plouă, denivelări);

Ruta II   Din satul Glod, comuna Moroeni urmăm DJ 714 (calitate: 10% asfaltat cu gropi dese; 90% drum forestier modernizat, viteză sporită), apoi pe Drum forestier (calitate: asemenea menționat mai sus).

Stații CFR în apropiere:
Pietroșița, Sinaia și Bușteni
Consultați: mersul trenurilor CFR


Transport maxi-taxi
Rute autobuze Dâmbovița

Trivia! În satul Glod, comuna Moroeni, județul Dâmbovița s-a filmat scena din Azerbaijan a filmului Borat.

Cea mai multă lume a auzit de zona aceasta de pe Valea Ialomiței, cu Peștera Ialomiței, cu lacul și barajul Bolboci. De asemenea mulți dintre cei care merg la Lacul Bolboci ignoră, din neștiință, o zonă la fel de frumoasă, un pic mai ascunsă decât cea menționată. Mă refer la zona Lacului Scropoasa, o bijuterie străvezie într-o zonă foarte îngustă de pe un sector de chei.Cascada 7 Izvoare (pe drumul forestier spre Lacul Scropoasa)
Ajungeți acolo urmând drumurile menționate mai sus în articol. Practic mergeți pe DJ 714 (Moroeni - Padina) și indiferent de direcția de deplasare vă veți întâlni cu drumul forestier care duce la lac. Practic, cu puțin înainte de a ajunge la complexul Zănoaga, se va face la stânga (în direcția Padina) sau dreapta (în direcția Glod) drumul forestier de care vă spuneam, mai îngust și mai puțin îngrijit decât acela pe care vă aflați. Mergeți pe el și veți ajunge direct la malul lacului. Când ajungeți într-o zonă cu niște clădiri, priviți spre stânga și veți vedea coada lacului.

Atenție! După cum am scris mai sus drumul este unul forestier ce este încă circulat de utilajele specifice industriei (camioane, tractoare etc.). Prin urmare, dacă plouă el devine noroios, iar urmele de tractor sau camion nu ajută deloc la traversare. Nu recomand traseul dacă a plouat în ziua aceea sau în ziua anterioară, în special dacă a fost vorba de cantități însemnate, doar dacă aveți mașină de teren și nu vă deranjează să o murdăriți puțin. Partea bună este că, dacă reușiți să rămâneți blocați, probabil se va găsi un conducător de tractor sau camion binevoitor să vă tracteze până sus. Iar vorba venind de tractoare și camioane, aveți grijă căci drumul fiind circulat și cam îngust, riscați să trebuiască să urcați în marșarier spre cea mai apropiată zonă mai largă. Un lucru nu prea plăcut.

Lacul Scropoasa (vedere din lateral de pe poteca din dreapta lacului)
Lacul s-a format prin construirea micuțului baraj de pe Cheile Orzei, ce se află la capătul opus al lacului față de direcția în care veniți (acesta fiind coada lacului). Pe lângă el, aici mai există și o cabană turistică ce evident poartă numele de Scropoasa, dar în ultimii ani s-a tot degradat și cam are nevoie de investiții. Pentru detalii despre cabană intrați aici.

Dacă ați venit pentru puțină destindere și aveți chef de o plimbărică, puteți să mergeți pe dreapta lacului. Este amenajată o potecă de pământ (deci atenție la noroiul după poli) cu stâlpi de iluminat și podețe, dar atenție la noroiul ce se formează de la apele izvoarelor ce traversează poteca. În capătul potecii veți putea vedea barajul și intrarea în galeria de exploatare a acestuia. Tot din dreptul barajului vă puteți încadra pe traseul montan Pietroșița - Cabana Zănoaga (cruce albastră).

De știut! Nu am reușit să fac asta atunci când am sosit în zonă, dar dacă îi veți întâlni pe cei ce lucrează la baraj și îi veți îndupleca să vă lase să treceți prin tunel veți ajunge pe partea cealaltă în Cheile Orzei ce sunt amenajate cu pasarele de lemn și de asemenea sunt foarte înguste și înalte. Am impresia că se poate ajunge și urmând traseul montan cu cruce albastră în direcția de urcare (asta numai dacă sunteți mai aventuroși), dar va trebui să verificați pe harta (pusă la dispoziție mai sus).

Lacul Scropoasa (vedere aproape de baraj)
Lacul Scropoasa (vedere de pe poteca menționată, în direcția Cheile Zănoagei)
Lacul Scropoasa și Barajul Scropoasa (în planul secund)
Ce mai puteți vizita în zonă:
- Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului
- Babele, Sfinx-ul, Vf. Omu
- Peștera Ialomiței, Mănăstirea Ialomiței

Unde vă puteți caza în zonă:

Vă doresc zile cu soare și călătorie plăcută! Urmăriți blog-ul și pentru alte idei de călătorie. Toate locațiile și obiectivele prezentate sunt vizitate personal. Pozele sunt din arhiva personală, în caz că nu se specifică altfel.

14 comments: